Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

Felhasználó
 
Regisztráció
Login:
Jelszó:
 
Szavazás
 
Hányszor használtad az elmúlt hónapban a classic Amigád?
Naponta használom!
10-15 alkalommal (2-3 naponta)
5-10 alkalommal (heti 1-2 alkalom)
1-4 alkalommal (néha bekapcsoltam)
Van Amigám, de egyszer sem használtam.
Nincs classic gépem.
Jelentkezz be és szavazz!
 
Szavazás
 
Hányszor használtad az elmúlt hónapban a next-gen Amigád?
Naponta használom!
10-15 alkalommal (2-3 naponta)
5-10 alkalommal (heti 1-2 alkalom)
1-4 alkalommal (néha bekapcsoltam)
Van gépem, de egyszer sem használtam.
Nincs next-gen Amiga rendszerem.
Jelentkezz be és szavazz!
 
Szavazás
 
Melyik a kedvenc classic Amiga géped?
Amiga 1000
Amiga 500/500+
Amiga 2000/2500/1500
Amiga 3000/3000T
Amiga 600
Amiga 4000/4000T
Amiga 1200
CD32
CDTV
Nem kedvelem a classic gépeket, nem szavazok.
Jelentkezz be és szavazz!
 

Lezárt szavazások


Archívum
 
Keresés:
  Időszak Hírek
2007 54 db.
Minimig az ACube-tól
 

Felvette: neongod, 2007.12.30

Minimig az ACube-tólAz Acube január közepétől forgalmazni kezdi a teljesen összeszerelt Minimig alaplapot ill. különböző kiszerelésű konfigurációkat.

A Minimig (Mini Amiga) egy 12x12cm-es pici alaplap, melyet Dennis van Weeren készített (és GPL licenc alatt publikált). A Minimig az Amiga 500-al maximálisan kompatibilis, nyílt forrású gép, FPGA alapokon.

Az ACube által forgalmazott Minimig rev.1.1 az alábbiakat fogja tartalmazni:
16Mhz MC68SEC000 processzor, 2Mbyte 45ns SRAM, 400Kgate Spartan-3 (XC3S400) FPGA, PIC18LF252 boot/system controller, MMC Flash kártya olvasó, két PS/2 port egér és billentyűzet számára, két 9-pin Amiga joystick port, VGA kimenet, PS232 port, audio kimenet, jtag interfész, power/drive led-ek, reset és OSD gomb.

A Minimig futtatásához szükség van az eredeti Amiga 1.3-as romokra, melyet SD kártyára kell másolni, a futtatni kívánt programokkal együtt.

Az összeszerelt Minimig ára 138 eurótól (plusz áfa és szállítási költség) fog indulni.

Bővebben a Minimig-ről:
http://wiki.amigaspirit.hu/index.php/Minimig

További info: ACube Hardware

 
AFA-OS4.0 Final
 

Felvette: neongod, 2007.12.29

AFA-OS4.0 FinalAz AROS fejlesztéseit (Antialias betűtípusok, Zune, ablakkeret skin-ek, stb.) AmigaOS3.x-re átmentő projekt, az AROS for AmigaOS (AFA) 4.0-ás verziója kiadásra került.

A végleges változat pár apróbb bugfixet (pl. workbench titlebar, boot problémák) és 3 db új skint tartalmaz.

BlizzardPPC kártya tulajdonosok ha továbbra is problémákat tapasztalnak, használják a blizzkick-et morelibspace paraméterrel.

További info: AFAOS4.0 letöltés

 
mdS FUSION musicdisk
 

Felvette: neongod, 2007.12.29

mdS FUSION musicdiskA moodsplateau amigás demoscene csapat kiadta a FUSION fedőnevre keresztelt musicdisk-et:

Musicdisk: "Fusion"
Kód: doc.K.
Zene: Climber, Psycreator és d!RT!E
Panel-grafika: d!RT!E
Galéria-grafika: baerb/Kakiarts, dael, dafreak
Megjelenés: 25.12.2007
Rendszer: AMiGA (030+), HD+ valamennyi Chip/FastMEM vagy WiNUAE

A slideshow-t és zenét felvonultató produkció támogatja a grafikus kártyákat, hangkártyákat és jól fut hires-interlaced képernyőn is. Hat csatornás (multichannel) zene, lassú, funky tech, 2step és chillout stílusban, továbbá pár fotó és grafika jellemzik.
68060 ajánlott, de elfut már egy 68030/50-en is, alacsonyabb hang mixelési rátával.

További info: moodsplateau

 
HTMLview.mcc frissítés és Strangé
 

Felvette: neongod, 2007.12.29

HTMLview.mcc frissítés és StrangéA HTMLview.mcc-t eredetileg 1995-ben készítette Allan Odgaard. A 2007 decemberében kiadott 13.4-es verzió az első frissítés 7 év óta, melyet mostantól a HTMLview.mcc OpenSourceTeam tart karban.

A HTMLview.mcc egy MUI osztály, melynek segítségével HTML megjelenítési képességet adhatunk programunknak. A HTMLview támogatja a HTML4.0 W3C standardot, a valóságban gyakran sokkal jobban, mint a legtöbb amigás böngésző.
A v13-as kiadás egy fejlesztői változat és jelenleg még csak AmigaOS4 és MorphOS rendszerekre érhető el. Az AmigaOS3 változat még nem készült el.

Alfonso "alfie" Ranieri kiadta a HTMLview.mcc-re alapuló böngészőjét a Strangé-t, leginkább csak poén és a HTMLview műkődését demonstráló céllal:
http://alfie.altervista.org/soft/strange.html

További info: HTMLview

 
SimpleMail 0.32
 

Felvette: neongod, 2007.12.29

SimpleMail 0.32Megjelent a POP3-at, IMAP-ot és SSL-t is támogató népszerű levelező, a SimpleMail 0.32-es verziója AmigaOS 3.x-re és 4.0-ra. A MorphOS változat (0.30) még nem frissült.

Az új verzióban a bugfix-eken kívül már megtalálható az AISS (Amiga Image Storage System) részleges támogatása, ami igény szerint egy rejtett DontUseAISS kapcsolóval kikapcsolható. Ezen kívül a levelek listázását fejlesztették, az oszlopok már átrendezhetőek és állapotuk lementhető. Egy új gyors filter is hozzáadásra került.

További info: SimpleMail

 
YAM 2.5 Final
 

Felvette: neongod, 2007.12.25

YAM 2.5 FinalKözel 5 évnyi fejlesztés után végre napvilágot látott a YAM (Yet Another Mailer) 2.5-ös változata. A 2.4-es verzió óta hatalmas változások és fejlesztések történtek. Például új I/O alapú socket kapcsolat kezelés, melynek köszönhetően a GUI sokkal hamarabb reagál, megújult kereső funkció, spam szűrés, RFC kompatibilitás javítás, részleges HTML levél támogatás, stb.
Továbbá előkészítették a következő verzióban bevezetésre kerülő IMAP támogatást és natív HTML levél megjelenítést.

A 2.5 kiadásával egyidőben megjelent a Masonicons új YAM-hoz készült icon, lister és toolbar csomagja is:
http://www.masonicons.de/arc/yammi.lha

További info: YAM

 
Origyn Web Browser OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.12.25

Origyn Web Browser OS4-reElérhető az első modern webböngésző előzetese OS4-re. A program még félkész de már használható. 99%-os Javascript, CSS, TrueType font-ok és SSL támogatás jellemzik, bár több banális feature még nincs implementálva (mint pl. fájl átvitel, toolbar-ok, cookie-k, stb). A böngésző viszont meglepően gyors és használható, már egy A1200-n is!

További info: OS4depot

 
Megjelent a WookieChat 2.7
 

Felvette: neongod, 2007.12.17

Megjelent a WookieChat 2.7Az egyre népszerűbb ingyenes IRC kliens elérhető AmigaOS 3.x-4.0-ra, MorphOS-re és AROS-ra is.
A 2.7-es verzió számtalan újdonságot hoz.
Többek között: opcionális grafikus smiley-k, melyeket egy felugró menüből választhatunk ki, szín és smiley téma betöltése, grafikus nicklist, konfigurálható karakter kódolás támogatása, olvasatlan üzenetek számlálója, a nick kiegészítés már a privát ablakokban is működik, van egy kezdetleges AREXX port és már nincs beledrótozva a csatornák nevébe a "#", így jobban működik együtt pl. a Bitlbee hálózatokkal.

További info: WookieChat

 
Amiga Klub januártól a Csokiban!
 

Felvette: neongod, 2007.12.15

Amiga Klub januártól a Csokiban!Mint arról már bizonyára többen értesültetek, az Amiga Klub a jelenlegi formájában, a József Attila Művelődési házban múlt péntektől megszűnt létezni.

Felmerült, hogy esetleg ritkábban (kb. 2-3 havonta) kellene, inkább egy nagyobb lélegzetvételű, AmiCon szerű Klub-ot tartani, melynek ötletét továbbra sem vetettük el.
A jó hír viszont az, hogy egy kis karácsonyi kihagyást követően, januártól újra lesz Amiga Klub. Lay közbenjárásának és szervezésének köszönhetően helyet kaptunk a Csokonai Művelődési házban, ahol a korábbi AmigaNica, Fuck-Ya és FyaNica party-k kerültek megrendezésre.

A büfé nagytermében nyomulhatunk, a megszokott időben, minden pénteken 18-21h-ig, egyelőre ingyen. Van konnektor, net, asztalok, székek, szekrény a cuccainkak és büfé.

Az első alkalom 2008.01.11-én lesz, hogy mi sül ki belőle az nagyban függ attól, hogy mekkora az érdeklődés és hányan hoznak le gépet is (monitor-t, TV-t nem kell hozni, az van a Klubban).

Várunk mindenkit!

További info: Csokonai Művház

 
25 éves a Commodore 64
 

Felvette: neongod, 2007.12.11

25 éves a Commodore 64A kaliforniai Computer History Museum-ban tegnap (bár kicsit megkésve) ünnepelték a Commodore 64 születésnapját, ugyanis a ZX Spectrum után idén a C64 is negyed évszázados lett. A C64-et a Guinness Rekordok Könyvében a legjobban fogyó számítógépmodellként tartják számon, 1993-ig összesen 17 millió példányt adtak el belőle világszerte.

A Kaliforniában rendezett ünnepségen olyan vendégek tűntek fel, mint Jack Tramiel, a Commodore alapítója, Adam Chowaniec, az Amigák egyik fejlesztője, Steve Wozniak, az Apple egyik alapítója, Al Acorn, aki az Atarinál a Pong-ot tervezte, valamint William C. Lowe, az IBM PC-k atyja. A téma pedig a régi szép idők felidézése mellett a Commodore 64 számítástechnikára gyakorolt hatása és a jelenlegi helyzet értékelése volt.

Boldog születésnapot C64!

További info: CNet News

 
Climm ICQ
 

Felvette: neongod, 2007.12.09

Climm ICQA climm egy egyszerűen portolható text alapú ICQ kliens, mely mostantól AmigaOS-re is elérhető. A program támogatja a 8-as verziójú OSCAR protocolt, az UTF-8 kódolást, az SSL-t és a fájl átvitelt. Egyszerű "setup-wizard" segítségével konfigurálhatjuk, regisztrálhatunk (ha még nincs ICQ UIN-unk) és üzeneteinket akár SMS-ben is elküldhetjük. A teljes boldogsághoz már "csak" egy MUI felület hiányzik..

További info: climm honlap

 
Megjelent az iGame 1.4
 

Felvette: neongod, 2007.12.09

Megjelent az iGame 1.4Az iGame egy MUI alapú kezelőfelület, melynek segítségével karbantarthatjuk WHDLoad gyűjteményünket. Képes végignézni a merevlemezünket whd-s játékok után kutatva, használni a beállított tooltype-okat, megjeleníteni a screenshotokat. A gyűjteményünket kategóriákba rendezhetjük, szűrhetjük, egyszerűbb statisztikákat kérhetünk le. A nem whd-s játékainkat kézzel is hozzáadhatjuk a listához.

Az 1.4-es verzióban már az iGame-ből is szerkeszthetjük a játékok tooltypejait, jelentősen gyorsult a lister megjelenítője és számos bugfixet is tartalmaz.

További info: iGame honlap

 
Release candidate jelent meg az AFAOS-ból
 

Felvette: Emeric SH, 2007.12.07

Release candidate jelent meg az AFAOS-bólAz AFAOS az AROS fejlesztése során elért eredményeket szándékozik a 68K Classic gépekkel rendelkező felhasználók számára is elérhetővé tenni. A legfontosabb tulajdonságai:

-TrueType fontok AntiAliasing-gal
-ZUNE GUI Toolkit (MUI kompatibilis)
-24 bites OS4 és DUAL PNG ikonok megjelenítése
-modern Picture.datatype
-modern MultiView

A futtatásához a következőkre van szükség:

-Kickstart ROM 3.1
-több mint 2MB RAM
-68030 vagy gyorsabb turbókártya FPU-val
-grafikus kártya

További info: Final Beta letöltés

 
Ingyenesen letölthető az onEscapee
 

Felvette: neongod, 2007.12.05

Ingyenesen letölthető az onEscapee1997-ben jelent meg az onEscapee, egy Another World szerű akció-kaland játék, nagyon szép kézzel rajzolt grafikával, zenével, animációkkal. Az egész egy CD-n kapott helyet (több mint 120 mega, csak adat nem audio!), több helyen is elnyerte az év játéka címet 1997-ben.

Az AmigaSYS készítői felvették a kapcsolatot az onEscapee fejlesztőivel és a licencet birtokoló Sadeness Software-rel, a játék amigás változatának szabaddá tételével kapcsolatban. A kapcsolatfelvétel és a beszélgetés sikerrel zárult, Diviánszky Ákos a fejlesztőcsapat tagja és Richard Brown a Sadeness Software-től beleegyeztek, hogy az onEscapee amigás verziója mindenki számára elérhető legyen!

Az AmigaSYS weboldaláról letölthetjük a teljes játékot ISO-ban, vagy emulációhoz HDF-ben. Sőt, a komplett CD borítót is.

Köszönjük Diviánszky Ákosnak és az egész Invictus csapatnak (Diviánszky Ákos, Tamás Kozák, Tóth Levente, Mester Tibor) ezt a csodálatos játékot! És az AmigaSYS csapatnak a kezdeményezést, melynek köszönhetően a PC-s verzió mellett immár az amigás is mindenki számára ingyenesen elérhető.

Screenshotok, ismertető és a PC verzió letöltése a hivatalos oldalon:
http://onescapee.invictus.hu/

További info: AmigaSYS

 
Megjelent az AmigaOS 4.0 Classic Amigákra
 

Felvette: Cobra, 2007.11.30

Megjelent az AmigaOS 4.0 Classic AmigákraAz ACube Systems Srl örömmel jelenti be, hogy a mai naptól kapható a Hyperion Entertainment VOF által fejlesztett AmigaOS 4.0 PowerPC CPU-val rendelkező Amiga 1200, 3000(T) és 4000(T) gépekre. Végre ezen gépek tulajdonosai is élvezhetik a sok újdonságot amely megtalálható az új AmigaOS-ben, mely a hatékonyságról és kicsi hardverigényéről híres.

Az AmigaOS 4.0 képességeinek és hatékonyságának köszönhetően már egy 160 MHz-es rendszeren is maximálisan használható, és kiváló multimédia képességeket nyújt, amit az AmigaOS-től már megszoktunk.

Az új AmigaOS kiadását olyan nagy érdeklődés kíséri, hogy a megrendelések száma duplája annak, amire a kiadók számítottak, és azt mutatja, hogy az Amiga felhasználói tábor még mindig nagyon erős és a felhasználók igényt tartanak rá és támogatják a Hyperion Entertainment és ACube Systems Srl fáradozásait, hogy új értékes termékeket fejlesszenek az Amiga piacra.

Az AmigaOS 4.0 Classic verziója megrendelhető közvetlen az ACube Systems-től, vagy egy forgalmazótól az itt található listában: http://www.acube-systems.com/resellers

További info: ACube Systems Weboldal

 
TuneNet plugin eső
 

Felvette: neongod, 2007.11.28

TuneNet plugin esőFredrik Wikstrom jóvoltából 7db audio plugin jelent meg az OS4-en népszerű TuneNet zenelejátszóhoz. Így mostmár a következő formátumok sem jelentenek akadályt:
Real Audio, Interplay ACM, WAV, SC68 Atari-Amiga (SNDH, Atari YM), GameBoy Advance GSF, Playstation psf/minipsf, Sun AU..
A plugineket megtalálhatjuk az OS4depot-n.

További info: OS4depot

 
Ingyenes lett a StarFighter: D'Yammen's Reign
 

Felvette: neongod, 2007.11.28

Ingyenes lett a StarFighter: D'Yammen's ReignA StarFighter: D'Yammen's Reign című játék 1999-ben jelent meg, az Islona Games gondozásában. A CD-n forgalmazott program, gyors, vektoros 3D grafikát és izgalmas űrhajós lövöldözéseket tartogatott az AGA-s Amigák tulajdonosainak.

A játék fejlesztője jóvoltából a program nemrég ingyenes lett és letölthető LHA, RAR vagy ISO formátumban.

A fejlesztő azt is megemlítette egy fórumban, hogy fontolgatja egy továbbfejlesztett folytatás lehetőségét OS4-re, mely a Torque 3D engine-t használná.

Információk a játékról: http://hol.abime.net/2093

További info: StarFighter letöltés

 
OS4 Classic hardver kompatibilitási lista
 

Felvette: neongod, 2007.11.19

OS4 Classic hardver kompatibilitási listaFelkerült az ACube Systems Srl. honlapjára a teljes (jelenlegi állapotot tükröző) AmigaOS4 Classic hardver kompatibilitási lista. Többek között a támogatott turbokártyák, usb, video, hang és hálókártyák, továbbá PCI és Zorro busboardok, scsi és ide vezérlők, stb.

További info: ACube Systems

 
The Mana World OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.11.19

The Mana World OS4-reA Mana World egy project, melynek célja, hogy egy nyílt és ingyenes MMORPG-t hozzanak létre, egy nagy és változatos interaktív világgal.

A játék leginkább a régi, hangulatos SNES-es 2D-s szerepjátékok hangulatát idézi. Tartalmaz egy kliens és szerver komponenst, továbbá az online világ létrehozása is folyamatban van. Persze bárki indíthat saját szervert és építhet világot.

A jelenleg alpha stádiumban lévő fejlesztés (0.0.23) egy már működő programot jelent, mely egyelőre a Ragnarok szerverén fut.

A Mana World platformok széles skáláját támogatja (Windows, Linux, MacOS, BeOS, FreeBSD, stb.) és immár AmigaOS4-en is elérhető. Az első MMORPG OS4-re. Letölthető az OS4depot-ról.

Screenshot-ok:
http://wiki.themanaworld.org/index.php/Screenshots

További info: OS4depot

 
Ken's Icon collection
 

Felvette: neongod, 2007.11.19

Ken's Icon collectionKen Lester glow iconjai, melyeket pl. a Wookiechat kapcsán is ismerhetünk, mostantól elérhetőek a készítő honlapjáról. A "Ken's Icon collection v4" egy 256 és 32bit DualPNG icon gyűjtemény. A weboldal az ikonokon kívül tartalmaz még Ken Icon-os toolbarokat (pl. Aweb-hez, Frying Pan-hoz) és háttérképeket is.

További info: Ken's Icons

 
Interjú a Webkit alapú AROS böngésző fejlesztőjével
 

Felvette: neongod, 2007.11.15

Interjú a Webkit alapú AROS böngésző fejlesztőjévelMegvan a Webkit alapú AROS webböngésző neve. Rengeteg javaslat érkezett (Webcat, KittyBrowser, AROSpace, Firecat, Galileo, aBrowse, Internet Cruiser, Traveller, stb.), melyekből végül a Traveller győzött.

A Traveller név passzol az AROS desktopjának, a Wanderer-nek a nevéhez, továbbá folytatja a többi platformon megszokott Navigator, Explorer, Konqueror, Safari, stb. böngészők névadási tradícióját.

A project kapcsán az AROS Show egy terjedelmes interjút készített Robert Norris-szal, a böngésző fejlesztőjével.

További info: AROS Show interjú

 
Lincity-NG OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.11.14

Lincity-NG OS4-reAz Amigasoft jóvoltából elkészült a LinCity-NG OS4-es portja. A Lincity-NG a klasszikus LinCity, egy Linux-os Sim City klón feljavított és grafikailag átdolgozott változata. A GoTM (Game Of The Month) project keretében egy új 3D engine-t és egy teljesen áttervezett modern felhasználói felületet is kapott.

A játék letölthető az OS4depot-ról, bővebb információt és screenshotokat pedig a hivatalos Lincity-NG oldalon találunk.

További info: Lincity-NG

 
Megjelent a MindSpace 1.0 OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.11.12

Megjelent a MindSpace 1.0 OS4-reA program lehetővé teszi UML és Use Case diagramok, tervek, Flowchart-ok, Mind Map-ok készítését, de akár egyszerűen csak rajzolgathatunk is benne.
Az 1.0-ás végleges verzió már tud anti-alias megjelenítést, .svg importot/exportot, exportálást iff-be, AISS grafikákat használ és komplett dokumentációval érkezik.

További info: MindSpace

 
Digital Universe 1.5 OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.11.12

Digital Universe 1.5 OS4-reA Digital Universe egy teljes, professzionális asztronómiai szimulációs eszköz, mely sokat fejlődött az 1.0-ás verzió óta, továbbá immár OS4 natív.
A program megvásárolható, de egyelőre még csak letölthető formában (LHA vagy ISO. A CD borító és tok még nem készült el. A Demo változat elérhető az OS4depot-n és az Aminet-en.

Jó hír, hogy az 1.6-os verzió fejlesztése már elkezdődött, ami ingyenes lesz az 1.5-öt birtoklóknak.

További info: Digital Universe

 
Nyílt forráskódú böngésző portolása AROS-ra
 

Felvette: neongod, 2007.11.12

Nyílt forráskódú böngésző portolása AROS-raMiután egy fejlesztőnek (Robert N) sikerült elérnie, hogy a JavaScriptCore a WebKit JavaScript motorja lefordult és fut AROS-on, meggyőződése, hogy a WebKit AROS portja kivitelezhető. Ezért elvállalta a TeamAROS "Nyílt forráskódú böngésző portolása AROS-ra" bounty-t.
A WebKit-et használja az OSX-es Safari is.

A cél portolni a WebKit motort (XMLHttpRequest, CSS/text rendering, Javascript, Unicode support, stb.) és egy egyszerű kis böngészőt építeni köré Zune (MUI) alapokon. Fontos, hogy a böngésző és a motor teljesen különálló legyen, hogy a webkit motorból library vagy mcc készülhessen és bárki felhasználhassa majd.
Mivel a projektnek még nincs neve, ezért Robert várja a javaslatokat az új böngésző elnevezésére.
A bounty határidejének 2008 június 30-át jelölték meg.

Robert blogja: http://cataclysm.cx/

További info: TeamAROS bounty

 
Alchimie 7 party
 

Felvette: Emeric SH, 2007.11.10

Alchimie 7 partyVéget ért a Franciaországban megrendezett Alchimie 7 show, amelyen számos az Amigát is érintő újdonságot mutattak be. A nagyérdemű láthatott A1200-ban hdd helyett compact flash kártyát, OS4 Classic-ot, Classic Amigákhoz való Deneb USB2.0 csatlakozót, Samantha-t, MorphOS-t, sőt, még focizó robotokat is. A partyreport sajnos csak ékes francia nyelven hozzáférhető, de a képek magukért beszélnek.

További info: Partyreport

 
AROS UAE integráció fejlesztés
 

Felvette: neongod, 2007.11.06

AROS UAE integráció fejlesztésA TeamAROS bounty-ban összegyűlt több, mint 2000$ az UAE integrációjára. A fejlesztést pedig nem akárki vállalta magára, maga Richard Drummond az E-UAE készítője, ami talán garancia lehet arra, hogy a project előbb-utóbb meg is valósul.

A határidő 2008 tavasza, mikorra el kell érnie egy olyan szintet, hogy az UAE alatt futó alkalmazások teljesen úgy nézzenek ki, mintha natívan futnának (hozzáférés a rendszer ablakaihoz és public screenjeihez). Ha egy 68k alkalmazást indítunk iconról, automatikusan UAE alatt induljon el. Az emuláció commodity-ként kezelhető legyen Exchange-ből, használja a clipboard-ot és legyen egy Zune (MUI) beállító felülete.

Ha mindez megvalósul, az hatalmas ugrás lehet az AROS-nak, hiszen a rendszer használatától eddig főleg az alkalmazások szinte teljes hiánya tántorította el az érdeklődőket.

A felhasználói bázis növekedése pedig további fejlesztéseket is beindíthat.

További info: TeamAROS

 
Horny MIDI sequencer 1.3
 

Felvette: neongod, 2007.11.05

Horny MIDI sequencer 1.3Megjelent a Horny névre hallgató MIDI sequencer új verziója, AmigaOS 3.5+ és AmigaOS4-re.
A Horny egy Logic-hoz, vagy Cubase-hez hasonlító zeneszerkesztő, mely az egyszerű használhatóságra fókuszál.

A program keyfile nélkül is működik, ekkor viszont pár korlátozással kell számolnunk (pl. csak 1 MIDI port a 16 helyett, csak 16 track a 128 helyett, stb).

Az új változat támogatja az AmiUpdate-et (OS4), az application.library-t (OS4), kérésre elindítja a Phonolith sampler-t (OS4), a szerkesztőablakban már működik a görgő (OS3.5+) és van latency beállítási lehetőség minden portra (OS3.5+).

További info: Horny MIDI sequencer

 
TLSFMem O(1) v1.4
 

Felvette: Balogh Károly, 2007.10.29

Új verzió jelent meg a Poseidon USB stacket is jegyző Chris Hodges által készített TLSFMem O(1) memória alrendszer patchból. Az 1.4-s verzió kijavít néhány kisebb-nagyobb hibát, valamint a felhasználók visszajelzései alapján kibővült a dokumentáció is. Ezen kívül egy hibajavításnak köszönhetően most már képes együttműködni a PowerUP-pal is. (A WarpOS-sel sajnos továbbra sem.)

A TLSF egy valós idejű rendszerekhez fejlesztett O(1), vagyis állandó idejű memóriafoglaló algoritmus, amely - szemben az exec.library lassú láncolt lista kezelésével, amely ráadásul a foglalt blokkok számától függően egyre lassabb, vagyis O(n) algoritmus - biztosítja azt, hogy a rendszeren futó programok mindíg a lehető leggyorsabban foglalhassanak memóriát, függetlenül attól, hogy az operációs rendszeren hány másik program, és milyen régóta fut. Emellett az eredeti megoldáshoz képest jelentősen csökkenti a memóriatöredezést is. A TLSFMem ennek az algoritmusnak a 68k assemblyben írt, classic AmigaOS specifikus implementációja.

A TLSFMem valószínűleg a ma elérhető leghatékonyabb memória-alrendszer Amigás rendszerekre, ideértve valamennyi új generációs rendszert is! A TLSFMem szükségtelenné és elavulttá teszi az olyan korábbi patcheket mint a PoolMem, vagy a MemOptimizer.

További info: TLSFMem - Chris Hodges honlapja

 
AmigaOS4 Classic előrendelés
 

Felvette: neongod, 2007.10.26

AmigaOS4 Classic előrendelésAz Amigával foglalkozó online boltok már elkezdték felvenni az előrendelést az AmigaOS4 Classic verziójára, így publikus lett az ára is. A November 30-tól kiszállításra kerülő rendszerhez 87.90 Euróért juthatunk hozzá. Az ár tartalmazza az AmigaOS 4.0 CD-ROM-ot, egy boot lemezt és a kézikönyvet.

További info: Vesalia.de

 
AmigaSYS 3 Plus AGA verzió Amiga 1200/4000 gépekhez!
 

Felvette: neongod, 2007.10.24

AmigaSYS 3 Plus AGA verzió Amiga 1200/4000 gépekhez!Az AmigaSYS egy előre telepített AmigaOS disztribúció, ami eddig csak WinUAE emulátor alá jelent meg. Pár hónapja elkezdődött, a más rendszerekre történő elkészítése is. Több platformra is megjelent, és most elérkezett az idő, hogy egy kész rendszert érhető el a rendes Amiga userek vasai alá! Az oldalra ellátogatva két darab letöltést találtok, egy a kezdőknek WinUAE-n keresztül lehet felrakni Amiga HD-re, és egy LZX fájlt a haladó felhasználóknak, akik tudják is mire kell azt használni.

Gépigényről: minimum 68020 + 4 mega ram, 60 Mb HD, 3.9-hez természetesen jobb processzor és több ram ajánlott. A rendszer nagyon gyorsan fut akár egy 68020+4 mega fastrammal felszerelt gépen is. Telepítéskor szinte minden géptípushoz találtok megfelelő beállítást , processzor 68020 030 040 060, felbontás PAL NTSC DBL DBLNTSC , ikonkészlet, rendszernyelv, billentyűzet kiosztás stb. (256 ezer színű képek telepítés közben+WOC92 zene szól!)

Támogatott OS 3.0/3.1/3.9/3.9 Amiga Forever CD.

Jelenleg támogat a rendszer Blizzard és CyberStorm 68k és PPC kártyákat is, de ez egyenlőre csak béta státuszban, jövőbeli tervek közé tartozik, hogy több hardware 68040/68060 kártya támogatás, grafikus kártyák támogatása, egy szép leírás az AGA felhasználóknak, és rengeteg plusz ötlet.

A hivatalos oldalon megtalálhatjátok a jelenlegi kártya támogatást, feature listát, pár képet és infot a telepítéshez!

További info: AmigaSYS weboldal

 
AmigaOS4 Classic Amigákra
 

Felvette: neongod, 2007.10.21

AmigaOS4 Classic AmigákraA Hyperion az AmiWest találkozón bejelentette, hogy November 30-tól megvásárolható lesz az AmigaOS4 Classic Amiga verziója, a PowerPC kártyákkal bővített Amiga 1200 és Amiga 3/4000 gépekhez.

A csomag tartalmazni fog egy AmigaOS4 CD-t, egy floppy lemezt, melyel bebootolhatjuk a gépet (így nem lesz szükség előtelepített rendszerre) és egy kézikönyvet.

Az OS4 Classic verziója támogat egyes hardver bővítéseket is, többek között: FastATA, IDEFix, Highway USB, CyberStorm PPC SCSI controller, Prometheus PCI, Mediator 1200/4000, stb. A BlizzardPPC-n található SCSI controller jelenleg még nem támogatott, így Amiga 1200-esen IDE CD-romról kell telepítenünk a rendszert. A kiadást követően ígérnek szoftver frissítéseket, melyek bővítik majd a támogatott hardverek körét. A pontos hardver kompatibilitási listát hamarosan közzéteszik.

Emellett a DiscreetFX bejelentette, hogy megvásárolta az Aladdin4D szoftvercsomag jogait a NovaDesign-tól és natív AmigaOS4 változatot készítenek belőle.

További info: AmigaWorld.net

 
Új IconBeFast
 

Felvette: neongod, 2007.10.19

Új IconBeFastAz IconBeFast egy icon.library patch, mely OS3.5+ -al használható. A következő library verziók támogatottak: v44.532, v44.543, v45.1 és v45.4.

Az IconBeFast nagy mértékben gyorsítja a 32-256 színű iconok megjelenítését. Egy 1Kb-os táblát használva megspórolja az időigényes color mapping számításokat, így a 256 színű glowiconok megjelenítése akár 6x gyorsabbá válhat.

Az IconBeFast használható Hi/TrueColor screeneken is, akár Elena Novaretti PowerIcons-ával együtt.

További info: IconBeFast - letöltés

 
Epistula frissítés és az MSN plugin forrásának kiadása
 

Felvette: Gruber Kristóf, 2007.10.17

Epistula frissítés és az MSN plugin forrásának kiadásaAz AmigaOS4-es MUI-s instant messaging kliens új verziója jelent meg, valamint a készítője úgy döntött, hogy amíg egyéb elfoglaltságai miatt nem tud dolgozni a projecten, az MSN plugin forráskódját LGPL licensz alatt hozzáférhetővé teszi bárki számára. Állítása szerint a későbbiekben szeretné folytatni a projectet ő maga is, de gondolkodik magának a programnak a nyílt forrásúvá tételéről is.

További info: Információk és letöltés

 
Mini-ITX Minimig
 

Felvette: neongod, 2007.10.17

Mini-ITX MinimigDennis van Weeren tervei alapján egy svéd mérnök elkészítette a saját verzióját az alaplapból, melyet GPL licenc alapján publikált is. Az alaplap immár a Mini-ITX szabványt követi, így könnyedén találhatunk neki házat, bármely PC-s boltban, továbbá új csatlakozók is felfértek rá. Módosult a tápellátás megvalósítása is, mely mostmár nem igényel külső tápot, hanem szinte bármilyen PC-s tápegység megteszi. A csatlakozók közt olyanokat találunk, mint S-Video és Kompozit kimenet, bufferelt VGA, bufferelt hang, mely a 3.5mm-es jackdugó helyett az Amigán megszokott két RCA-n szól, továbbá serial port, joystick-ok és az MMC kártyaolvasó, melyeket kábelen is kivezethetünk a ház előlapjára.

A lap már működik, de még korántsem tekinthető késznek. További hibajavítások következnek, illetve mivel az 50Hz-es (PAL) VGA kimenet a legtöbb TFT-n úgy sem működik, le lesz cserélve az Amigán megszokott 15KHz-es RGB-re, ami legalább bármely TV-n jól megy.

A nyomtatott áramkört a PCBCart gyártotta Kínában, mely jó minőségű és elég olcsó is.

Részletesebb információ, tervek és képek a készítő honlapján.

Minimig szócikk: http://wiki.amigaspirit.hu/index.php/Minimig

További info: Mini-ITX Minimig

 
AmiVNC4 2.1.0 beta
 

Felvette: Cobra, 2007.10.17

AmiVNC4 2.1.0 betaHosszú szünet után új beta verzió jelent meg az AmiVNC nevű VNC szerverből AmigaOS4-re.

A programot eredetileg Stephane Guillard fejlesztette, majd kb. egy éve továbbadta a forrásokat Daniel Westerberg-nek, az OnyxSoft egyik fejlesztőjének, aki azóta szorgalmasan dolgozott rajta.

A most kiadott beta verzió a következő változásokat/újításokat tartalmazza:

- Clipboard támogatás. Bármi ami a kliensen másolva lesz, beilleszhető a szerveren, és fordítva. Egyelőre a szerver->kliens másolás csak a RAmiga+C/RAmiga+X gombokkal működik.
- Az Amiga-specifikus billentyűk (mivel Windows-on a Windows gombokat az OS használja) a következő módon érhetők el egy PC-s VNC kliensről: Jobb CTRL = Jobb Amiga, Bal CTRL = CTRL, Bal CTRL + Jobb CTRL = Bal Amiga
- A Home/End/stb. gombok egy az egyben továbbítódnak a korábbi numpad kódok helyett, továbbá már az F11,F12 gombnyomásokat is kezeli a szerver, illetve a (*nix?) Metakey LAmiga-ként van kezelve.
- Egérgörgő támogatás (nincs tesztelve)
- Kezdetleges CopyRect és Hextile enkódolás, mely nagyon sokat gyorsít a képfrissítésen, főleg a függőleges scroll-nál és azonos színű képernyőterületeknél. Pár további kisebb optimalizálással az BGR233 mód nagyon gyors lett.
- Jobb hibakezelés, minden memória és I/O funkció újra lett dolgozva, amely clib/newlib-et használt, nőtt a stabilitás.
- Egy új opció lehetővé teszi a popup menük használatát (pl. ContextMenus)
- A kód fel lett készítve egyéb jobb tömörítési algoritmusokra (pl. ZLib/ZRLE)

További info: AmiVNC4 v2.1.0 beta letöltés

 
Super Pumpkin Bros Classic Amigára
 

Felvette: neongod, 2007.10.15

Super Pumpkin Bros Classic AmigáraLetölthető a Super Pumpkin Bros névre keresztelt, Classic Amigára fejlesztett platform játék preview változata. A programot Nori Khiat fejleszti, Ralph Le Gall grafikáival és hamarosan egy intróval is bővülni fog. A játék Amiga 1200-on működik és ha elkészül, freeware-ként lesz publikálva. A készítők várják a bug reportokat.

További info: Super Pumpkin Bros letöltés

 
AmiDisk 2.0 OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.10.12

AmiDisk 2.0 OS4-reMegjelent az AmiDisk 2.0-ás verziója OS4-re. A program egy ReAction felülettel rendelkező kétpaneles fájlkezelő. Felépítésében a DirectoryOpus 4-hez hasonló, de vett át ötleteket a FileMaster-ből is (pl. a két panel közötti gombsor).

Az új verzióban már az ENVARC: -ba történik a beállítások elmentése, egyszerre több prefs requester is nyitva lehet (pl. display, classes...), illetve a kezelőgombok is külön sorokban (vagy oszlopokban) helyezhetők el. Külső gombok is készíthetők és bárhol elhelyezhetők. Az AmiDisk grafikus gombokat használ, így több icon-téma is letölthető hozzá.

További info: AmiDisk - letöltés

 
Hírek az IBrowse 3.0 fejlesztéséről
 

Felvette: neongod, 2007.10.11

Hírek az IBrowse 3.0 fejlesztésérőlOliver Roberts, az IBrowse development team tagja nyiltkozott az IBrowse jövőjéről az Amigaworld.net-en.

Röviden összefoglalva: az IBrowse fejlesztése a látszat ellenére nem állt le. Ugyan idén nem lesz karácsonyi kiadás, de megerősíti, hogy lesz OS4-es natív IBrowse 3.0. David Burstroem és Oliver is dolgozik már egy ideje a porton. A feladat nem olyan egyszerű, mint egyesek gondolják, mert a kód nagymértékben SAS/C specifikus és tele van tűzdelve 68k assembly-vel, melyet vissza kell portolni C-re. Más, sebességkritikus részeket pedig PPC assembly-ben újraírni.

David már elkészült egy CSS parser-rel is, ami viszont még csak a könnyebbik része a dolognak. A neheze a layout engine elkészítése lesz. A jövőben gyakoribb frissítéseket ígérnek, de csak azután, hogy elkészül a 3.0-ból egy legalább annyira használható és stabil verzió, mint amilyen a 2.4, csak (kezdetben unstable) CSS és DOM támogatással.

További info: AmigaWeb.net

 
AmiUpdate 1.81 OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.10.10

AmiUpdate 1.81 OS4-reÚjabb verzió látott napvilágot az AmiUpdate frissítéskezelő programból, mely apróbb hibajavításokat tartalmaz.

Az AmiUpdate segítségével egy sor programot és rendszerkomponenst telepíthetünk egy kattintással és figyelhetjük, melyikből jelent meg újabb verzió. A program rendelkezik "rollback" funckióval is, ha egy frissítés után mégis vissza szeretnénk állni az előző állapotra vagy verzióra.

A project weboldalán megtaláljuk a jelenleg kezelt programok listáját, illetve egy egyszerű útmutatót is, hogy tudjuk a saját programunkat is a frissítéskezelő részévé tenni és megvalósítani az automatikus telepítést egy "AutoInstall" script segítségével.

További info: AmiUpdate

 
Megjelent a Ranger 1.4 OS4-re
 

Felvette: Cobra, 2007.10.09

Megjelent a Ranger 1.4 OS4-reÚj verzió jelent meg ebből a "TaskManager"-szerű rendszerfigyelő programból, mely az OS4Depot.net-ről tölthető le, és a következő változásokat tartalmazza:

- Vadi új ikonok (Kenneth Lester-től)
- Kibővített dokumentáció
- Publikus MsgPort kijelzése
- Egy a Task lista frissítésénél történő hiba javítása
- Kurzormozgatás lehetősége a fel/le nyilak segítségével
- Signal-ra várakozások kijelzése
- A Task-ok/Process-ek lapok szerinti kijelzése
- Kisebb kozmetikai változások
- Egy a layout.gadget 52.1-ben levő hiba kikerülése

További info: Ranger - Letöltés

 
Kapható a SAM440EP
 

Felvette: neongod, 2007.10.07

Kapható a SAM440EPÍgéretéhez híven az ACube bejelentette, hogy a mai naptól kapható a SAM440EP alaplap, az alábbiak szerint:

Komplett konfiguráció:

- 533 Mhz powerpc cpu, 512 MB DDR Ram, ATI Radeon M9 64Mb és Audio 5.1, Psile ház (fekete vagy fehér), SATA DVD-RW, SATA 80 Gb HD, Logitech Optikai egér - 765 Euró
- 667 Mhz powerpc cpu, 512 MB DDR Ram, ATI Radeon M9 64Mb és Audio 5.1, Psile ház (fekete vagy fehér), SATA DVD-RW, SATA 80 Gb HD, Logitech Optikai egér - 795 Euró

Csak az alaplap:

- 533 Mhz powerpc cpu, 512 MB DDR Ram, ATI Radeon M9 64Mb és Audio 5.1 - 459 Euró
- 667 Mhz powerpc cpu, 512 MB DDR Ram, ATI Radeon M9 64Mb és Audio 5.1 - 489 Euró

Természetesen van lehetőség egyedi konfigurációk rendelésére is.

Az árak nem tartalmazzák a helyi áfát és a szállítás költségét. A szállítást csak olyan nemzetközi szállítmányozási cégekkel vállalják, ahol van csomagkövetési szolgáltatás.

A viszonteladók természetesen engedményt kapnak. Hamarosan várható, hogy több viszonteladótól is megvásárolhatjuk az alaplapot. Addig is a rendeléseket leadhatjuk közvetlenül az ACube-nak is, az alábbi elérhetőségen:

info@acube-systems.com

A SAM440EP egy egyedi tervezésű, AMCC PowerPC SystemOnChip-re épülő mini-ITX alaplap, mely 512Mb DDR alaplapi memóriával (további 512Mb-al bővíthető), integrált Mobility Radeon vezérlővel (64Mb dedikált memóriával) rendelkezik. Helyet kapott rajta továbbá egy FPGA chip mely tetszés szerint felprogramozható és akár Amiga custom chip emulációra is használható (ahogy például a Minimig-en). Illetve egy GPIO csatlakozó, melyen a processzor 30 általános I/O lába érhető el, és megszakítást is tud generálni, így az Amiga 1200 óraportjához hasonló bármilyen bővítés utólagos építése is megoldható az alaplaphoz.
Ezeken kívül USB2.0 vezérlőt, SATA disk vezérlőt, Ethernet 10/100 controllert és Flash kártya olvasót is találunk rajta.

Bővebben a SAM440EP-ről:
http://wiki.amigaspirit.hu/index.php/SAM440EP

További info: ACube System Srl

 
Új meghajtóprogramok 4xEIDE`99-hez
 

Felvette: neongod, 2007.10.06

Új meghajtóprogramok 4xEIDE`99-hezAz Elbox kiadta a fantáziadús 4xEIDE`99 névre keresztelt, Amiga 1200-hoz és Amiga 600-hoz illeszthető, bufferelt IDE elosztó új meghajtóprogramjait.

A frissítéssel a következő verziószámok érhetők el:
· 4xEIDE.driver ver.4.1
· 4xEIDEPrefs ver.4.1

Az új driverek támogatják az LBA-48 címzés módot, így képesek kezelni a 128GB-nál nagyobb merevlemezeket is. A frissítés ingyenesen letölthető a regisztrált Elbox 4xEIDE`99 vásárlók számára.

További info: Elbox letöltések

 
Frog Feast CD32-re
 

Felvette: neongod, 2007.10.06

Frog Feast CD32-reAz OlderGames Publising és a RasterSoft bejelentette, hogy előrendelést vesznek fel
a Frog Feast című egyszerű, ám állítólag igen szórakoztató játékuk CD32 és Dreamcast verziójára. A program november közepétől kerül forgalomba, korlátozott példányszámban.

Az előrendelés az alábbi címen lehetséges:
http://www.oldergames.knurdz.com/

További info: A FrogFeast honlapja

 
Bill McEwen válaszai az amigások kérdéseire
 

Felvette: neongod, 2007.10.05

Bill McEwen válaszai az amigások kérdéseireAz AmigaWeb.net választ kapott az elküldött kérdésekre, melyekből sokminden ugyan nem derül ki, de pár apró információval talán mégis gazdagodhatunk.

Bill a legtöbb kérdésre azt válaszolja, hogy vagy a Hyperionnal zajló per, vagy NDA titoktartási kötelezettség miatt nem nyilatkozhat, ám azt elárulja, hogy amennyiben ők nyerik a pert, tervezik az OS4 továbbfejlesztését.

Az ACube-al és a Troika-val nem állnak kapcsolatban, megbíznak az ACK Controls-ban, és úgy látják a project jó úton halad. Az ACK csak a referencia hardvert készíti elő, melyet egy másik cég fog majd gyártani.

Azt is elárulja, hogy az OS4-től függetlenül dolgoznak az OS5-ön, melynek részleteit még ez év végéig ígéri bemutatni. Az OS5 az alábbi platformokon fog futni: Windows, Windows Mobile, Linux és Symbian x86-on és ARM-en. Az állítja, hogy lesz kapcsolat az OS4 és OS5 között, azonban arra nem derül fény, hogy mire céloz és hogy akarják megvalósítani ha nem férnek hozzá az OS4-hez.
Azt is kijelenti, hogy az Amiga Inc. a per végeztével tovább szeretne dolgozni az OS4 fejlesztőivel és megosztani velük az OS5 eredményeit.

Megtudjuk még azt is, hogy az OS5 fejlesztőcsapata több országból tevődik össze: pl. USA, Anglia, Új-Zéland, Németország és Kanada, de a csapatot az idei év végéig meg akarják duplázni. Az Amiga Development India részlegnél (Ruksun) pedig jelenleg 63 ember dolgozik, de nem AmigaOS-el kapcsolatos projekteken. Bill azt is mondja, hogy a 2000-ben az Amigánál dolgozó emberek többsége még mindig a cégnél van, köztük Fleecy Moss is.

A végén még azt is megtudjuk, hogy az Amiga Inc.-nek esze ágában nincs nyílt forrásúvá tenni az AmigaOS 1.0 - 3.1 -et.

A részletes kérdések és válaszok megtalálhatók az Amigaworld.net-en és az AmigaWeb.net-en.

További info: Amigaworld.net

 
Új Push4Dock OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.10.04

Új Push4Dock OS4-reA Push4Dock egy start menü környezet, mely az AmigaOS4 AmiDock-ján alapul, és mostantól skinnelhető is. A program letölthető a Masonicons honlapról, ahol igényes skin-ek sokasága közül is válogathatunk.

A Push4Dock-nak szüksége van a PNG icon plugin-ra és az OS4Reboot-ra a működéshez.

További info: Push4Dock

 
Nyílt levél az Amiga Inc-től
 

Felvette: neongod, 2007.10.03

Nyílt levél az Amiga Inc-tőlAz Amiga Inc. nyílt levelet adott közre az Amiga community-nek címezve.

Röviden összefoglalva Bill McEwen próbálja oszlatni azokat az utóbbi időben kialakult véleményeket, miszerint az Amiga Inc. a "gonosz", aki a community érdekei ellen cselekszik és szándékosan próbálja megölni az Amigát, míg a Hyperion a "jó".

A jelenleg is zajló perrel kapcsolatban is nyilatkozik, miszerint nem az Amiga Inc. a felelős azért, hogy az OS4 jelenleg nem kapható.
"Senki sem szeretné jobban ha már forgalomban lenne az OS4, mint az Amiga Inc."
Állítása szerint ők hajlandóak lennének peren kívüli megállapodásra is, de ehhez a másik fél akarata is szükséges.

Továbbá azt is állítja, hogy a tavasszal ígért új hardverek már valójában készen is állnak, csupán az OS4-re lenne szükség, hogy összecsiszolhassák a rendszerrel és csomagolhassák. Az utóbbi időben felreppent ötletek, miszerint az OS4 betörhetne a mobil piacra, szintén említésre kerülnek a levélben. Bill McEwen szerint már 2005 óta tervezi az Amiga Inc. az OS4 bevezetését a mobil piacra. A levél alapján azt derülhet ki, hogy az Amiga Inc-nek van road map-ja az Amiga jövőjét tekintve, olyan tervei amikkel a community is azonosulni tudna és pénz is van mögöttük, hogy megvalósítsák.

Az utóbbi idők hallgatását pedig azzal magyarázza, hogy nem akartak hitegetni addig, míg nincs mit letenni az asztalra. A mostani levelet az utóbbi időben kialakult Amiga Inc. ellenesség tette szükségessé. Bill McEwen mostantól rendszeresebb kommunikációt ígér a community felé.

Az állítások hitelességét megkérdőjelezni nem áll szándékunkban, de az biztos, hogy a community-ben kialakult bizalomhiány megváltoztatásához, a szavak helyett végre tettekre lenne szükség.

További info: Amiga Inc. hírek

 
RSS Feed
 

Felvette: Gruber Kristóf, 2007.10.02

RSS FeedÖrömmel jelentem, hogy immár az amigaspirit.hu-n is él az RSS Feed szolgáltatás. Lehet izzítani az AmRSS-t és az egyéb klienseket!

További info: RSS Feed

 
Commander képernyőkímélő OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.10.01

Commander képernyőkímélő OS4-reA Commander egy pici és egyszerű DPMS-t támogató képernyőkímélő modul az OS4 képernyőkímélő prefs-éhez.
A képernyőkímélő elindulásakor egy vagy több általunk beállított parancsot képes végrehajtani vagy szöveget/időt megjeleníteni, melynek köszönhetően a felhasználási területének csak a képzeletünk szab határt.

Pl. Slideshow PicShow-val, animált boingball ViewILBM-el, aktuális hőmérséklet kijelzése a WET-el, DNetC futtatása csak akkor ha nem használjuk a gépet, IRC státusz megváltoztatása AmIRC-ben, USGS térkép megjelenítése a világ földrengéseiről, stb.

További info: Commander letöltése

 
AmigaSYS 3 Plus AGA
 

Felvette: neongod, 2007.10.01

AmigaSYS 3 Plus AGAA magyar készítésű AmigaSYS előre konfigurált AmigaOS disztribúció, melyet eddig emulátor alól használhatott a közönség. Most viszont gőzerővel készül az igazi Amigán futó változat is.

Már sikerült elérni, hogy normálisan fusson a 3.0/3.1 rész, ebből kaphattok egy kis ízelítőt fényképek formájában ha ellátogattok az AmigaSYS honlapjára. Többféle optimalizáció lesz : processzor, ikonok, felbontás stb, így egy 68020+4 Mb Fast ramos gépen is nagyon gyors rendszert kaphat majd bárki! Gyorsabb gépeken fog menni az AmigaOS 3.9 is, de ez a rész jelenleg még fejlesztés alatt van.

További info: AmigaSYS

 
Új AmiWebView és Alinearis OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.10.01

Új AmiWebView és Alinearis OS4-reAz Alinea Entertainment a Classic Computing 2007 alkalmából kiadta az AmiWebView2-őt és az Alinearis2-őt.

Az AmiWebView 2 egy reaction alapú internetes web kamera kezelő szoftver. Segítségével lehetőségünk nyílik az internetről streamelt webkamera adás megtekintésére és rögzítésére, melyet ffmpeg-el is kódolhatunk. Akár Workbench háttérnek is beállíthatjuk az adást.

Az Alinearis2 egy kis logikai játék, melyben a cél a golyók eltüntetése. A program natív AmigaOS4 PPC, nem igényel SDL library-t.

Mindkét program kereskedelmi szoftver, melyeket CD-n vagy email-ben vásárolhatunk meg.

További info: Alinea Entertainment

 
Megjelent az AmiKit 1.4.0
 

Felvette: neongod, 2007.10.01

Megjelent az AmiKit 1.4.0Az AmiKit talán az egyik legegyszerűbb módja, hogy emulátort (WinUAE) használva egy előre konfigurált, mindennel felszerelt Classic Amiga rendszert futtassunk.

A most megjelent 1.4.0-ás verzió már támogatja a különféle desktop környezeteket (választható Directory Opus Magellan II, Scalos, Worbench), minden icon 32bit DualPNG formátumú, tartalmaz egy skinnelhető programindítót és két teljes verziójú játékot az EMV-software jóvoltából (Deluxe Galaga, Deluxe Pacman).

További info: AmiKit

 
Újra online a Back to the Roots
 

Felvette: neongod, 2007.10.01

Újra online a Back to the RootsBár sokan azt hitték, hogy végleg bezárt, úgy tűnik mégsem. Újra elérhető a legnagyobb és legnépszerűbb, amigás játékokkal, demókkal és zenékkel foglalkozó weboldal a Back to the Roots. A készítők a letöltéseket folyamatosan rakják fel, kis türelmet kérnek, míg minden újra aktív lesz.

További info: Back2roots.org

 
Elindultunk!
 

Felvette: neongod, 2007.09.30

Elindultunk!Elindult a www.amigaspirit.hu hírportál. Célunk, hogy naprakész classic és next-gen amigás hírekkel lássunk el benneteket és hogy mindezt magyarul, kultúrált formában tegyük.

Rendelkezésetekre áll továbbá a fórum, ahol bármilyen amigával kapcsolatos témát megvitathattok. Azonban a nem oda illő és a flamegyanús hozzászólások moderálásának a jogát fenntartjuk.

Hamarosan lesz wiki engine is, ami a pegasos.hu-val közös wiki adatbázist fog használni.

 
2008 103 db.
2009 65 db.
2010 32 db.
2011 38 db.
2012 34 db.
2013 18 db.
2014 12 db.
2015 17 db.
2016 16 db.
2017 3 db.
2018 1 db.
2020 1 db.
 
File Archivumok
  Aminet
Kestra Amiga Demo Database
MorphOS Files
OS4Depot
Pouet
 
Külföldi oldalak
  ACube Systems
Alienea Computer
Amiga Demoscene Archive
Amiga dokumentációk, kézikönyvek
Amiga Forever
Amiga Hardware Database
Amiga History Guide
Amiga Look - háttérképek, témák
Amiga Music Preservation
Amiga Sourceforge
Amiga Technical Resource
Amiga Virus Encyclopedia
Amiga-News.de
Amiga.org
AmigaBounty
AmigaCoding.com
Amigans.net
AmigaOS 3.x unofficial page
AmigaOS 4.x official page
AmigaRemix
AmigaWeb.net
AmigaWorld.net
AmiNetRadio
AmIRC
AmiTwitter
Apollo CPU
AROS
AROS archives
AROS for Amiga project
AROS-Exec
AROSworld
Big Book of Amiga Hardware
BITbyBIT software
CBMStuff - Jim Drew
Classicamiga.com
ClassicWB
dynAMIte
E-UAE
E3B - USB hardware
Elbox Computer
Hall of Light
Hollywood - AirsoftSoftwair
Hyperion Entertainment
Icaros Desktop
Individual Computers
Installer`s Heaven
IntuitionBase
Lemon Amiga
Linux M68K
Linux PowerUP
NatAmi Project
Nectarine Demoscene Radio
Phase5 support
PowerUP support
Scalos
SimpleMail - levelező kliens
The Big E-UAE JIT Blog - Rachy
The Dave Haynie Archives
TOSEC project
VirusZ - vírusírtó
WinUAE
Workbench Nostalgia
YAM - levelező kliens
 
Magazinok
  Amiga Future
Amiga Mánia
Commodore Free
REV'n'GE
Total Amiga
 
Magyar oldalak
  AGuru Archív
AmiCon találkozók
Amiga Projects - mc68k
Amiga.hu
AmigaSYS
Apróhirdetések (apro.amiga.hu)
fYaNICA party
Magyar lokalizáció - Oborzin
OSComp.hu
Pegasos.hu
Scene.hu
 
Online boltok
  Alinea Shop (DE)
Amedia Computer (FR)
AmiBay
Amiga Super Bit Computer (ES)
AmigaKit (UK)
AMIGAstore.eu (EN/ES)
AmiStore.de (DE)
APC&TCP (DE)
Elbox Shop (PL)
Fore-Matt (UK)
Gentle-Eye (FI)
GGS-Data (SE)
Hast Enterprises (SE)
Pymble Software (AUS)
Relec (CH)
The Amiga Lounge (CAN)
Vesalia (DE)
 
Wiki ajánló
  Amigás programok listája
Budapesti Amiga Klub
Hogyan: AmigaDOS
Hogyan: FTPMount
Leírás: ISHAR
Wiki: Kezdőlap