Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Amiga | AmigaOS | FAQ | RSS

Felhasználó
 
Regisztráció
Login:
Jelszó:
 
Szavazás
 
Hányszor használtad az elmúlt hónapban a classic Amigád?
Naponta használom!
10-15 alkalommal (2-3 naponta)
5-10 alkalommal (heti 1-2 alkalom)
1-4 alkalommal (néha bekapcsoltam)
Van Amigám, de egyszer sem használtam.
Nincs classic gépem.
Jelentkezz be és szavazz!
 
Szavazás
 
Hányszor használtad az elmúlt hónapban a next-gen Amigád?
Naponta használom!
10-15 alkalommal (2-3 naponta)
5-10 alkalommal (heti 1-2 alkalom)
1-4 alkalommal (néha bekapcsoltam)
Van gépem, de egyszer sem használtam.
Nincs next-gen Amiga rendszerem.
Jelentkezz be és szavazz!
 
Szavazás
 
Melyik a kedvenc classic Amiga géped?
Amiga 1000
Amiga 500/500+
Amiga 2000/2500/1500
Amiga 3000/3000T
Amiga 600
Amiga 4000/4000T
Amiga 1200
CD32
CDTV
Nem kedvelem a classic gépeket, nem szavazok.
Jelentkezz be és szavazz!
 

Lezárt szavazások

Arok Party 2016

Archívum
 
Keresés:
  Időszak Hírek
2007 54 db.
  Szeptember 1 db.
  Október 25 db.
  November 14 db.
  December 14 db.
Minimig az ACube-tól
 

Felvette: neongod, 2007.12.30

Minimig az ACube-tólAz Acube január közepétől forgalmazni kezdi a teljesen összeszerelt Minimig alaplapot ill. különböző kiszerelésű konfigurációkat.

A Minimig (Mini Amiga) egy 12x12cm-es pici alaplap, melyet Dennis van Weeren készített (és GPL licenc alatt publikált). A Minimig az Amiga 500-al maximálisan kompatibilis, nyílt forrású gép, FPGA alapokon.

Az ACube által forgalmazott Minimig rev.1.1 az alábbiakat fogja tartalmazni:
16Mhz MC68SEC000 processzor, 2Mbyte 45ns SRAM, 400Kgate Spartan-3 (XC3S400) FPGA, PIC18LF252 boot/system controller, MMC Flash kártya olvasó, két PS/2 port egér és billentyűzet számára, két 9-pin Amiga joystick port, VGA kimenet, PS232 port, audio kimenet, jtag interfész, power/drive led-ek, reset és OSD gomb.

A Minimig futtatásához szükség van az eredeti Amiga 1.3-as romokra, melyet SD kártyára kell másolni, a futtatni kívánt programokkal együtt.

Az összeszerelt Minimig ára 138 eurótól (plusz áfa és szállítási költség) fog indulni.

Bővebben a Minimig-ről:
http://wiki.amigaspirit.hu/index.php/Minimig

További info: ACube Hardware

 
AFA-OS4.0 Final
 

Felvette: neongod, 2007.12.29

AFA-OS4.0 FinalAz AROS fejlesztéseit (Antialias betűtípusok, Zune, ablakkeret skin-ek, stb.) AmigaOS3.x-re átmentő projekt, az AROS for AmigaOS (AFA) 4.0-ás verziója kiadásra került.

A végleges változat pár apróbb bugfixet (pl. workbench titlebar, boot problémák) és 3 db új skint tartalmaz.

BlizzardPPC kártya tulajdonosok ha továbbra is problémákat tapasztalnak, használják a blizzkick-et morelibspace paraméterrel.

További info: AFAOS4.0 letöltés

 
mdS FUSION musicdisk
 

Felvette: neongod, 2007.12.29

mdS FUSION musicdiskA moodsplateau amigás demoscene csapat kiadta a FUSION fedőnevre keresztelt musicdisk-et:

Musicdisk: "Fusion"
Kód: doc.K.
Zene: Climber, Psycreator és d!RT!E
Panel-grafika: d!RT!E
Galéria-grafika: baerb/Kakiarts, dael, dafreak
Megjelenés: 25.12.2007
Rendszer: AMiGA (030+), HD+ valamennyi Chip/FastMEM vagy WiNUAE

A slideshow-t és zenét felvonultató produkció támogatja a grafikus kártyákat, hangkártyákat és jól fut hires-interlaced képernyőn is. Hat csatornás (multichannel) zene, lassú, funky tech, 2step és chillout stílusban, továbbá pár fotó és grafika jellemzik.
68060 ajánlott, de elfut már egy 68030/50-en is, alacsonyabb hang mixelési rátával.

További info: moodsplateau

 
HTMLview.mcc frissítés és Strangé
 

Felvette: neongod, 2007.12.29

HTMLview.mcc frissítés és StrangéA HTMLview.mcc-t eredetileg 1995-ben készítette Allan Odgaard. A 2007 decemberében kiadott 13.4-es verzió az első frissítés 7 év óta, melyet mostantól a HTMLview.mcc OpenSourceTeam tart karban.

A HTMLview.mcc egy MUI osztály, melynek segítségével HTML megjelenítési képességet adhatunk programunknak. A HTMLview támogatja a HTML4.0 W3C standardot, a valóságban gyakran sokkal jobban, mint a legtöbb amigás böngésző.
A v13-as kiadás egy fejlesztői változat és jelenleg még csak AmigaOS4 és MorphOS rendszerekre érhető el. Az AmigaOS3 változat még nem készült el.

Alfonso "alfie" Ranieri kiadta a HTMLview.mcc-re alapuló böngészőjét a Strangé-t, leginkább csak poén és a HTMLview műkődését demonstráló céllal:
http://alfie.altervista.org/soft/strange.html

További info: HTMLview

 
SimpleMail 0.32
 

Felvette: neongod, 2007.12.29

SimpleMail 0.32Megjelent a POP3-at, IMAP-ot és SSL-t is támogató népszerű levelező, a SimpleMail 0.32-es verziója AmigaOS 3.x-re és 4.0-ra. A MorphOS változat (0.30) még nem frissült.

Az új verzióban a bugfix-eken kívül már megtalálható az AISS (Amiga Image Storage System) részleges támogatása, ami igény szerint egy rejtett DontUseAISS kapcsolóval kikapcsolható. Ezen kívül a levelek listázását fejlesztették, az oszlopok már átrendezhetőek és állapotuk lementhető. Egy új gyors filter is hozzáadásra került.

További info: SimpleMail

 
YAM 2.5 Final
 

Felvette: neongod, 2007.12.25

YAM 2.5 FinalKözel 5 évnyi fejlesztés után végre napvilágot látott a YAM (Yet Another Mailer) 2.5-ös változata. A 2.4-es verzió óta hatalmas változások és fejlesztések történtek. Például új I/O alapú socket kapcsolat kezelés, melynek köszönhetően a GUI sokkal hamarabb reagál, megújult kereső funkció, spam szűrés, RFC kompatibilitás javítás, részleges HTML levél támogatás, stb.
Továbbá előkészítették a következő verzióban bevezetésre kerülő IMAP támogatást és natív HTML levél megjelenítést.

A 2.5 kiadásával egyidőben megjelent a Masonicons új YAM-hoz készült icon, lister és toolbar csomagja is:
http://www.masonicons.de/arc/yammi.lha

További info: YAM

 
Origyn Web Browser OS4-re
 

Felvette: neongod, 2007.12.25

Origyn Web Browser OS4-reElérhető az első modern webböngésző előzetese OS4-re. A program még félkész de már használható. 99%-os Javascript, CSS, TrueType font-ok és SSL támogatás jellemzik, bár több banális feature még nincs implementálva (mint pl. fájl átvitel, toolbar-ok, cookie-k, stb). A böngésző viszont meglepően gyors és használható, már egy A1200-n is!

További info: OS4depot

 
Megjelent a WookieChat 2.7
 

Felvette: neongod, 2007.12.17

Megjelent a WookieChat 2.7Az egyre népszerűbb ingyenes IRC kliens elérhető AmigaOS 3.x-4.0-ra, MorphOS-re és AROS-ra is.
A 2.7-es verzió számtalan újdonságot hoz.
Többek között: opcionális grafikus smiley-k, melyeket egy felugró menüből választhatunk ki, szín és smiley téma betöltése, grafikus nicklist, konfigurálható karakter kódolás támogatása, olvasatlan üzenetek számlálója, a nick kiegészítés már a privát ablakokban is működik, van egy kezdetleges AREXX port és már nincs beledrótozva a csatornák nevébe a "#", így jobban működik együtt pl. a Bitlbee hálózatokkal.

További info: WookieChat

 
Amiga Klub januártól a Csokiban!
 

Felvette: neongod, 2007.12.15

Amiga Klub januártól a Csokiban!Mint arról már bizonyára többen értesültetek, az Amiga Klub a jelenlegi formájában, a József Attila Művelődési házban múlt péntektől megszűnt létezni.

Felmerült, hogy esetleg ritkábban (kb. 2-3 havonta) kellene, inkább egy nagyobb lélegzetvételű, AmiCon szerű Klub-ot tartani, melynek ötletét továbbra sem vetettük el.
A jó hír viszont az, hogy egy kis karácsonyi kihagyást követően, januártól újra lesz Amiga Klub. Lay közbenjárásának és szervezésének köszönhetően helyet kaptunk a Csokonai Művelődési házban, ahol a korábbi AmigaNica, Fuck-Ya és FyaNica party-k kerültek megrendezésre.

A büfé nagytermében nyomulhatunk, a megszokott időben, minden pénteken 18-21h-ig, egyelőre ingyen. Van konnektor, net, asztalok, székek, szekrény a cuccainkak és büfé.

Az első alkalom 2008.01.11-én lesz, hogy mi sül ki belőle az nagyban függ attól, hogy mekkora az érdeklődés és hányan hoznak le gépet is (monitor-t, TV-t nem kell hozni, az van a Klubban).

Várunk mindenkit!

További info: Csokonai Művház

 
25 éves a Commodore 64
 

Felvette: neongod, 2007.12.11

25 éves a Commodore 64A kaliforniai Computer History Museum-ban tegnap (bár kicsit megkésve) ünnepelték a Commodore 64 születésnapját, ugyanis a ZX Spectrum után idén a C64 is negyed évszázados lett. A C64-et a Guinness Rekordok Könyvében a legjobban fogyó számítógépmodellként tartják számon, 1993-ig összesen 17 millió példányt adtak el belőle világszerte.

A Kaliforniában rendezett ünnepségen olyan vendégek tűntek fel, mint Jack Tramiel, a Commodore alapítója, Adam Chowaniec, az Amigák egyik fejlesztője, Steve Wozniak, az Apple egyik alapítója, Al Acorn, aki az Atarinál a Pong-ot tervezte, valamint William C. Lowe, az IBM PC-k atyja. A téma pedig a régi szép idők felidézése mellett a Commodore 64 számítástechnikára gyakorolt hatása és a jelenlegi helyzet értékelése volt.

Boldog születésnapot C64!

További info: CNet News

 
Climm ICQ
 

Felvette: neongod, 2007.12.09

Climm ICQA climm egy egyszerűen portolható text alapú ICQ kliens, mely mostantól AmigaOS-re is elérhető. A program támogatja a 8-as verziójú OSCAR protocolt, az UTF-8 kódolást, az SSL-t és a fájl átvitelt. Egyszerű "setup-wizard" segítségével konfigurálhatjuk, regisztrálhatunk (ha még nincs ICQ UIN-unk) és üzeneteinket akár SMS-ben is elküldhetjük. A teljes boldogsághoz már "csak" egy MUI felület hiányzik..

További info: climm honlap

 
Megjelent az iGame 1.4
 

Felvette: neongod, 2007.12.09

Megjelent az iGame 1.4Az iGame egy MUI alapú kezelőfelület, melynek segítségével karbantarthatjuk WHDLoad gyűjteményünket. Képes végignézni a merevlemezünket whd-s játékok után kutatva, használni a beállított tooltype-okat, megjeleníteni a screenshotokat. A gyűjteményünket kategóriákba rendezhetjük, szűrhetjük, egyszerűbb statisztikákat kérhetünk le. A nem whd-s játékainkat kézzel is hozzáadhatjuk a listához.

Az 1.4-es verzióban már az iGame-ből is szerkeszthetjük a játékok tooltypejait, jelentősen gyorsult a lister megjelenítője és számos bugfixet is tartalmaz.

További info: iGame honlap

 
Release candidate jelent meg az AFAOS-ból
 

Felvette: Emeric SH, 2007.12.07

Release candidate jelent meg az AFAOS-bólAz AFAOS az AROS fejlesztése során elért eredményeket szándékozik a 68K Classic gépekkel rendelkező felhasználók számára is elérhetővé tenni. A legfontosabb tulajdonságai:

-TrueType fontok AntiAliasing-gal
-ZUNE GUI Toolkit (MUI kompatibilis)
-24 bites OS4 és DUAL PNG ikonok megjelenítése
-modern Picture.datatype
-modern MultiView

A futtatásához a következőkre van szükség:

-Kickstart ROM 3.1
-több mint 2MB RAM
-68030 vagy gyorsabb turbókártya FPU-val
-grafikus kártya

További info: Final Beta letöltés

 
Ingyenesen letölthető az onEscapee
 

Felvette: neongod, 2007.12.05

Ingyenesen letölthető az onEscapee1997-ben jelent meg az onEscapee, egy Another World szerű akció-kaland játék, nagyon szép kézzel rajzolt grafikával, zenével, animációkkal. Az egész egy CD-n kapott helyet (több mint 120 mega, csak adat nem audio!), több helyen is elnyerte az év játéka címet 1997-ben.

Az AmigaSYS készítői felvették a kapcsolatot az onEscapee fejlesztőivel és a licencet birtokoló Sadeness Software-rel, a játék amigás változatának szabaddá tételével kapcsolatban. A kapcsolatfelvétel és a beszélgetés sikerrel zárult, Diviánszky Ákos a fejlesztőcsapat tagja és Richard Brown a Sadeness Software-től beleegyeztek, hogy az onEscapee amigás verziója mindenki számára elérhető legyen!

Az AmigaSYS weboldaláról letölthetjük a teljes játékot ISO-ban, vagy emulációhoz HDF-ben. Sőt, a komplett CD borítót is.

Köszönjük Diviánszky Ákosnak és az egész Invictus csapatnak (Diviánszky Ákos, Tamás Kozák, Tóth Levente, Mester Tibor) ezt a csodálatos játékot! És az AmigaSYS csapatnak a kezdeményezést, melynek köszönhetően a PC-s verzió mellett immár az amigás is mindenki számára ingyenesen elérhető.

Screenshotok, ismertető és a PC verzió letöltése a hivatalos oldalon:
http://onescapee.invictus.hu/

További info: AmigaSYS

 
2008 103 db.
2009 65 db.
2010 32 db.
2011 38 db.
2012 34 db.
2013 18 db.
2014 12 db.
2015 17 db.
2016 16 db.
2017 3 db.
2018 1 db.
2020 1 db.
 
File Archivumok
  Aminet
Kestra Amiga Demo Database
MorphOS Files
OS4Depot
Pouet
 
Külföldi oldalak
  ACube Systems
Alienea Computer
Amiga Demoscene Archive
Amiga dokumentációk, kézikönyvek
Amiga Forever
Amiga Hardware Database
Amiga History Guide
Amiga Look - háttérképek, témák
Amiga Music Preservation
Amiga Sourceforge
Amiga Technical Resource
Amiga Virus Encyclopedia
Amiga-News.de
Amiga.org
AmigaBounty
AmigaCoding.com
Amigans.net
AmigaOS 3.x unofficial page
AmigaOS 4.x official page
AmigaRemix
AmigaWeb.net
AmigaWorld.net
AmiNetRadio
AmIRC
AmiTwitter
Apollo CPU
AROS
AROS archives
AROS for Amiga project
AROS-Exec
AROSworld
Big Book of Amiga Hardware
BITbyBIT software
CBMStuff - Jim Drew
Classicamiga.com
ClassicWB
dynAMIte
E-UAE
E3B - USB hardware
Elbox Computer
Hall of Light
Hollywood - AirsoftSoftwair
Hyperion Entertainment
Icaros Desktop
Individual Computers
Installer`s Heaven
IntuitionBase
Lemon Amiga
Linux M68K
Linux PowerUP
NatAmi Project
Nectarine Demoscene Radio
Phase5 support
PowerUP support
Scalos
SimpleMail - levelező kliens
The Big E-UAE JIT Blog - Rachy
The Dave Haynie Archives
TOSEC project
VirusZ - vírusírtó
WinUAE
Workbench Nostalgia
YAM - levelező kliens
 
Magazinok
  Amiga Future
Amiga Mánia
Commodore Free
REV'n'GE
Total Amiga
 
Magyar oldalak
  AGuru Archív
AmiCon találkozók
Amiga Projects - mc68k
Amiga.hu
AmigaSYS
Apróhirdetések (apro.amiga.hu)
fYaNICA party
Magyar lokalizáció - Oborzin
OSComp.hu
Pegasos.hu
Scene.hu
 
Online boltok
  Alinea Shop (DE)
Amedia Computer (FR)
AmiBay
Amiga Super Bit Computer (ES)
AmigaKit (UK)
AMIGAstore.eu (EN/ES)
AmiStore.de (DE)
APC&TCP (DE)
Elbox Shop (PL)
Fore-Matt (UK)
Gentle-Eye (FI)
GGS-Data (SE)
Hast Enterprises (SE)
Pymble Software (AUS)
Relec (CH)
The Amiga Lounge (CAN)
Vesalia (DE)
 
Wiki ajánló
  Amigás programok listája
Budapesti Amiga Klub
Hogyan: AmigaDOS
Hogyan: FTPMount
Leírás: ISHAR
Wiki: Kezdőlap